Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

"Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου"

28η Οκτωβρίου 1940! Οι Ιταλοί κήρυξαν επίσημα τον πόλεμο στην πατρίδα μας. Περίμεναν ότι η Ελλάδα, βλέποντας τον πολυπληθή στρατό θα παραδινόταν χωρίς όρους, δειλή και ταπεινωμένη στα μάτια των λαών. Το ελληνικό έθνος με μια φωνή, βροντοφώναξε "ΟΧΙ". "ΟΧΙ" στη σκλαβιά, την αναρχία! Θα διαφυλάξουμε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας. Στο προσκλητήριο του έθνους δεν έλειψε κανένας Έλληνας αλλά και καμία Ελληνίδα. Ο καθένας πρόσφερε τις υπηρεσίες του με όλη του την ψυχή. Η 28η Οκτωβρίου 1940 έγινε παγκόσμιο σύμβολο. Η μητέρα Ελλάδα στεφάνωσε τους ήρωες της και τους τίμησε μεγαλόπρεπα. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού τα σχολεία κάθε χρόνο οργανώνουν ομιλίες, ποιήματα, τραγούδια και διάφορα σκέτς.

Χρήστος Κριεμπάρδης

 

Σήμερα μαζευτήκαμε στο σχολείο όλα τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι για να πούμε ένα ευχαριστώ στους ήρωες του 1940. Η γιορτή μας ήταν όμορφη, τα παιδιά λέγανε ποιήματα και τραγούδια για τους ήρωες που πολέμησαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Θάνος

" Τα μάτια μου σαν κλείσω και τους αιώνες φέρω πίσω, θα δω Λεωνίδες, Μπουμπουλίνες και' μένα να δακρύζω. Το χώμα μας το ελληνικό έχει χρώμα κόκκινο απ' το αίμα που χύθηκε για να μείνω Ελληνόπουλο".
Κάθε χρόνο στις 28 του Οκτώβρη όλοι οι Έλληνες γιορτάζουμε το "όχι" που είπε ο Μεταξάς στο Μουσολίνη. Από μέρες ετοιμάζαμε τη γιορτή που έγινε στις 27 Οκτώβρη. Παντού κρεμάσαμε σημαίες, στολίσαμε το πίνακα της Ε' και της ΣΤ' τάξης με εικόνες από τις μάχες στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Παραμονή της 28ης Οκτωβρίου η αυλή του σχολείου γέμισε κόσμο. Το πρώτο λόγο τον είχε ο κύριος διευθυντής, με λίγα λόγια μας θύμισε εκείνες τις μάχες που πολέμαγαν οι παππούδες μας με τον εχθρό για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Με ποιήματα (28ης Οκτώβρη, τις
δάφνες, η Πίνδος ) και με τραγούδια (Κοροΐδο Μουσολίνι, η σημαία και τα πολυβόλα), τιμήσαμε τους ήρωες του 1940. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το σκέτς του Κωνσταντίνου με τον Άκη. Η έκφραση και το κείμενο των παιδιών ήταν πολύ αστείο.
Την 28η Οκτωβρίου όλα τα σχολεία παίρνουν μέρος σε παρελάσεις. Έτσι κι εμείς τα παιδιά και του δημοτικού σχολείου παρελάσαμε στους δρόμους του χωριού μας.
Μ' άρεσε που οι δρόμοι, η πλατεία και τα σπίτια ήταν στολισμένα με γαλανόλευκες σημαίες. Ο κόσμος μας χειροκροτούσε και μας φώναζε "Μπράβο παιδιά", "Συγχαρητήρια"! Φτάσαμε στην εκκλησία που μας περίμενε ο παπάς. Μετά τη δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων απ' τους επισήμους. Χάρηκα που όλοι ενωμένοι και αγαπημένοι τιμήσαμε τους ήρωες του 1940.

Παρασκευάς Μπερτσενιάς, Γ' τάξη

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μια μέρα τιμής για μας τους Έλληνες. Γι' αυτό τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο με περηφάνια. Είναι μέρα τιμής γιατί καταφέραμε να ενωθούμε και να αντισταθούμε στη δυναμική Ιταλία, που έκανε εισβολή στη χώρα μας για να μας καταχτήσει. Όλοι οι Έλληνες, πολέμησαν γενναία και έδωσαν την ίδια τη ζωή τους για την πατρίδα μας και για την ελευθερία. Η θέλησή μας να διώξουμε τον εχθρό ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη και τα μικρά παιδιά προσπαθούσαν να κάνουν ζημιές στους Ιταλούς. Και τελικά νικήσαμε. Νικήσαμε και αναγκάσαμε τους Ιταλούς να φύγουν και να μην τολμήσουν να ξανασκεφτούν πως η Ελλάδα μπορεί να υποδουλωθεί. Τη μεγάλη αυτή νίκη μας τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο με χαρές και τιμές. Σ' όλες τις εκκλησίες γίνονται δοξολογίες, ενώ επίσημοι καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και παρελαύνει ο ελληνικός στρατός με τα τιμημένα όπλα του.

Η γιορτή ήταν πολύ ωραία γιατί όλα τα παιδιά είπαν τα ποιήματά τους πολύ καλά. Εγώ είχα πολύ λίγο και το έμαθα απέξω μέσα σε μία μέρα. Η επικεφαλίδα μου έγραφε "Η Πίνδος", έχει σχέση με την γιορτή που κάναμε. Εμένα μου άρεσαν και τα παιδιά του νηπιαγωγείου επειδή το ποίημα το είπανε πολύ ωραία και πολύ χαρούμενα. Την άλλη μέρα κάναμε παρέλαση. Πρώτα πήγαμε στο σχολείο για να μας φτιάξουν οι κυρίες το φουλάρι.
Στην παρέλαση πήγαμε καλά και την άλλη μέρα μας είχαν υποσχεθεί ότι θα πάμε εκδρομή στο γήπεδο της Στιμάγκας.

Κατερίνα Καλαντζή, Δ' τάξη

Μνήμες του '40

Το ΟΧΙ του ΜΕΤΑΞΑ έμεινε στην ιστορία. Την ιστορία αυτή την μαθαίνουν γενιές και γενιές παιδιών, γιατί αυτή η λέξη έσωσε την ΕΛΛΑΔΑ. Έτσι είμαστε τώρα εμείς ελεύθεροι. Στις 28 Οκτωβρίου θυμόμαστε τους "ήρωες" όπως τους ονομάζουμε, με στεφάνια και ποιήματα γι' αυτούς. Αυτή η γιορτή γίνεται με πολύ ευλάβεια προς τιμήν τους. Σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι για να μην πάρουν την πατρίδα στα χέρια τους οι εχθροί. Οι Έλληνες πολέμησαν πρώτα με τους Ιταλούς και μετά με τους Γερμανούς. Τους νίκησαν. Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα. Τώρα εδώ και 48 χρόνια δεν είχε ξαναγίνει πόλεμος και ελπίζω να μην ξαναγίνει για να είμαστε ελεύθεροι.

Χρυσέτα Φούζα, Ε' τάξη

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ